REZ Agencija Facebook
Profil REZ Agencije na LinkedIn
Time now in Zenica
embed google maps
visit

AKTUALNO / CURRENT Co-operation

BFCFARMA2
GiZMM
ILO

KORISNO / USEFUL

Ekonomska regija Centralna Bosna i Hercegovina (CBiH)


Bosnu i Hercegovinu čini pet ekonomskih regija koje se zovu:

  1. Sjeverozapadna
  2. Centralna BiH
  3. Sjeveroistočna
  4. Sarajevska
  5. Hercegovina

Srce BiH – Regija CBiH je prirodno, klimatski, zemljopisno, te ekonomski jedinstvena i konzistentna cjelina koja obuhvata 16 međusobno povezanih i integriranih općina, lociranih u dva kantona Federacije BiH (FBiH): Zeničko-dobojski i Srednjobosanski (uzimajući u obzir administrativni aspekt), dok je jedna općina (Teslić) locirana u Republici Srpskoj.

Općine se znatno razlikuju po površini. Dvije su (Usora i Doboj Jug) izrazito male općine, dok četiri općine (Zenica, Zavidovići, Travnik i Teslić) imaju površinu veću od 500 km2. Od navedenih, najveća je općina Teslić sa površinom od 846 km2.

Cjelokupna regija zauzima površinu od 5.295,91 km2, što je 10,34% od ukupne površine BiH.

Kontinentalno-planinska klima regije određena je njenim geografskim položajem. U višim područjima (preko 1.000 metara nadmorske visine) vlada kontinentalno-planinska klima alpskog tipa.

Osnovna karakteristika klime je oštra zima (temperature do -34 oC), dok su ljeta topla (sa temperaturama koje zadnjih godina dostižu 39 oC). Prosječna godišnja količina padavina je od 1.000 do 1.200 litara po m2. Snježne padavine su obilne, pogotovo u višim područjima.

Geostrateški položaj regije je jedna od najbitnijih pogodnosti za razvoj regije, jer je smještena u središnjem dijelu BiH i nalazi se na prirodnom putu koji spaja Centralnu i Istočnu Evropu sa Jadranskim morem i Mediteranom.

Južno granično područje regije (u općini Kakanj) udaljeno je od glavnog grada BiH – Sarajeva samo tridesetak kilometara. Udaljenost sjevernog graničnog područja (općine Usora i Doboj Jug) od auto-puta Zagreb-Beograd je približno 70 km.