Profil REZ Agencije na LinkedIn
embed google maps
visit

AKTUALNO / CURRENT Co-operation

BFCFARMA2
GiZMM
BlueTech

KORISNO / USEFUL

EU – Program prekogranične saradnje BiH – Crna Gora 2014-2020 (Prvi poziv za projekte)

euLogo320

Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020

Prvi poziv za projekte

Broj poziva: EC/BiH/CfP/16/004
Referenca: EuropeAid/153071/DD/ACT/BA

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini objavljuje poziv za podnošenje prijedloga projekata za “Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, Prvi poziv za projekte” koji se finansira iz sredstava Predpristupne pomoći za ovaj program za 2014, 2015. i 2016. godinu.

Kompletan Vodič za aplikante kao i ostala dokumentacija je na raspolaganju na slijedećoj stranici ili na web stranici Delegacije Europske unije u BiH.

Da bi aplicirali na ovaj poziv aplikanti se moraju registrirati u sistem PADOR, dostupan na web stranici, dok se prijedlozi projekata moraju predati preko PROSPECT sistema koji je dostupan na slijedećoj web adresi i to koristeći instrukcije date u PROSPECT uputstvu za korisnike.

Rok za podnošenje projekata je 02.12.2016 u 16:00 sati (Briselsko vrijeme).

[Više...]

EU ProLocal – Prvi poziv za bespovratna sredstva

ProLocal

EU ProLocal

PRVI POZIV ZA DOSTAVLJANJE PRIJEDLOGA PROJEKATA
ZA UČEŠĆE U NATJEČAJU ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Referenca: 15.2191.3-004G.C1

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava koja će se dodijeliti ovim pozivom je 5.867.490 KM tj. 3.000.000 EUR. Sve aktivnosti koje će se finansirati ovim sredstvima trebaju ostvariti efekat u partnerskim općinama EU ProLocal Programa.

Prihvatljivi aplikanti

  • Mala i srednja preduzeća koja djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, drvnom sektoru ili se bave agrobiznisom
  • Poljoprivredne zadruge
  • Registrovani klasteri
  • Organizacije za podršku biznisu u partnerstvu sa najmanje 3 preduzeća, i
  • Grupe preduzeća (minimalno 3 člana iz istog lanca vrijednosti)

Prihvatljive lokacije realizacije projektnih ideja

  • Lokalitet 1: Prijedor, Prnjavor, Derventa, Gradiška, Laktaši, Kozarska Dubica i Srbac
  • Lokalitet 2: Zenica, Gračanica, Brčko, Teslić, Tešanj i Žepče
  • Lokalitet 3: Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški , Prozor-Rama, Jablanica i Konjic

Obzirom da se projektne ideje, koje uključuju grupe preduzeća u lancima vrijednosti ili klasterima, ne mogu geografski ograničiti na navedena 3 lokaliteta, bitno je da se efekti implementacije takvih projekata osjećaju u navedenim lokalitetima.

Više informacija o pozivu, uključujući i “Smjernice/Vodič za aplikante”, dostupno je na slijedećoj stranici EU ProLocal programa.

[Više...]

Iz projekta “Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu”

Dnevni avaz – srijeda, 5. oktobra 2016.

gstmt-giz

Više o projektu Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu

[Više...]

U Zenici održan treći sastanak mreže projekta Blue Tech

REZ – Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH je partner u implementaciji projekta BLUE TECH (Blue Tech Adrion Cluster), koji je sufinansiran unutar Ciljanog poziva za kapitalizaciju projekata u sklopu Europske strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) IPA Adriatic CBC programa 2007-2013.

Vodeći partner projekta je Unioncamere del Veneto, a ostali partneri uz Regionalnu razvojnu agenciju za centralnu BiH (REZ Agenciju) su: Provincia di Pesaro e Urbino, Friuli Innovazione i Istarska razvojna agencija, a suradnici projekta su Istarska županije, Regione Marche i Regione autonoma Friuli Venezia Giulia.

Više o projektu pogledajte ovdje.

U Zenici je 22.09.2016. godine održan treći sastanak Blue Tech mreže pod nazivom “Mogućnosti saradnje i dragocjena iskustva u oblasti zelene tehnologije u sektoru brodogradnje” koji je imao za cilj umrežavanja aktera u sektorima nautika i brodogradnja. Sastanku su prisustvovali, osim partnera, predstavnici Vlade ZDK, privrednih komora RS i FBiH, lokalnih razvojnih agencija, univerziteta i fakulteta i kompanija koje djeluju u ciljnom sektoru.

Također, prezentirani su rezultati dosadašnjih aktivnosti na projektu s posebnim osvrtom na izradu “Studije izvodljivosti – regionalni klaster u oblasti zelene tehnologije u sektoru brodogradnje“, koja ima cilj dati presjek trenutnog stanja na EUSAIR području po pitanju politika, tehnologija odnosno novih materijala i klasterskih načina organiziranja u sektoru brodogradnje s fokusom na zelene tehnologije.

REZ agencija će spomenutu studiju, nakon što bude završena, prevesti i učiniti dostupnom javnosti uz predstavljanje rezultata projekta Blue Tech.

[Više...]